Diensten en dienstverleners
< Terug naar overzicht
Of selecteer een andere dienst
Maak uw eigen Smaakpaspoort
Maak uw eigen Smaakpaspoort

Iedereen heeft eigen voorkeuren op het gebied van eten. Als je gezond
bent is het zo vanzelfsprekend om te kunnen genieten van lekkere,
smaakvolle voeding.

Maar helaas krijgen veel mensen te maken met smaakverandering. Zo ervaren kankerpatiënten die een chemokuur ondergaan in veel gevallen een drastische smaakverandering. Hierdoor neemt de eetlust af waardoor patiënten (te) weinig gaan eten in een periode waarin gezond eten juist zo belangrijk is voor het herstel!

 

Een andere groep mensen die te maken krijgt met smaakverandering zijn ouderen. Gedurende ons leven wordt de smaak- en geurbeleving minder intens. Hierdoor beleven veel ouderen minder plezier aan het eten en gaan daardoor (te) weinig eten. Ondervoeding bij ouderen is een veel voorkomend verschijnsel wat vaak aan het licht komt bij een ziekenhuisopname.


Smaakpaspoort

Voor beide doelgroepen is er een oplossing die het plezier in eten verhoogt:
smaaksturing. Dit houdt in dat ouderen en/of patiënten een smaaktest doen. De
uitslag van deze test komt op een persoonlijke smaakkaart waarop staat hoe je je eten door middel van kruiden en kooktechnieken zodanig kan aanpassen dat het eten weer lekker smaakt!

 

Een voorbeeld: een patiënte die chemokuren onderging vond het eten naar karton smaken. Ze deed een smaaktest waaruit bleek dat haar smaakdrempel en hierdoor haar smaakwaarneming was veranderd. Deze smaak kan ze compenseren door hartig, fris of zoet aan haar eten toe te voegen. Zo kon deze vrouw weer genieten van haar bord spaghetti: ze deed er op haar bord een flinke schep mosterd door en het smaakte weer naar spaghetti en niet meer naar karton!


De smaaktest en de bijbehorende adviezen om de maaltijden aangepast te bereiden (smaaksturing) kunnen ouderen en patiënten laten uitvoeren in het Antonius Ziekenhuis. Daar wordt altijd al een zgn. SNAQ-score gemeten bij patiënten (hiermee meet men of een patiënt een goede of minder goede voedingstoestand heeft). Hieraan wordt nu de smaaktest toegevoegd.

 

Smaaksturing

Smaaksturing is een nieuwe ontwikkeling waarin Friesland voorop loopt dankzij de uniek geschoolde koks van Antonius Maaltijdservice. Zij bereiden dagelijks verse maaltijden volgens het concept van smaaksturing. De klanten van deze maaltijdservice ervaren deze dan ook als zeer smaakvol!
Heeft u interesse in het laten doen van de smaaktest? De test wordt afgenomen door een kok van Antonius Maaltijdservice. Zij zijn gespecialiseerd in smaak en smaaksturing en volgden hiervoor de opleiding Gastro Engineering
aan de universiteit van Leuven. 

Antonius Maaltijdservice