5 jaar levensboeken, 150 prachtige verhalen

Vijf jaar geleden startte het project levensboeken van Thuishotel. Het vijfjarig bestaan van het project werd gevierd met een feestelijke bijeenkomst in Lewinski in Sneek, met verschillende sprekers en workshops. Inmiddels zagen 150 levensboeken, van evenzovele ouderen, het levenslicht. De boeken werden geschreven door ruim 100 vrijwilligers. De vrijwillige schrijvers en de verhalenvertellers hoorden hoe Gea Akkerman, wethouder van de gemeente Súdwest- Fryslân, vertelde uit eigen ervaring hoe waardevol herinneringen van ouderen zijn. Voor henzelf, maar ook voor de mensen om hen heen. Dat is precies de kracht van een levensboek. Hierin staan de persoonlijke en unieke herinneringen over het leven van een oudere. Verteld door hem- of haarzelf, opgeschreven en vormgegeven door vrijwilligers.

 

Dagvoorzitter van de lustrumbijeenkomst was Marga Claus. Als schrijfster en docent autobiografisch schrijven, weet ze als geen ander hoe het vertellen en laten optekenen van het eigen levensverhaal mensen inzicht geeft in hun levensloop.   ‘’Een levensverhaal is van levensbelang,” aldus Marga Claus.

 

Thuishotel koppelt bij het project Levensboeken nu al vijf jaar vertellers aan schrijvers. Zowel vertellers als schrijvers ervaren het vertellen en aanhoren van het levensverhaal als zeer waardevol. De vrijwilligers zijn getraind om met de vertellers hun levensverhaal samen te stellen, terug te kijken op het verleden en de verhalen te illustreren met eigen foto’s en met afbeeldingen van vroeger. De levensboeken worden in overleg met de verteller in kleine oplage gedrukt. Het levensboek wordt daarmee een blijvend document voor familie en vrienden.

 

 

Het project levensboeken is vijf jaar geleden gestart met een subsidie van het Oranjefonds. Inmiddels staat het project op eigen benen. Thuishotel verzorgt de koppeling tussen mensen die hun levensverhaal willen vertellen en vrijwillige schrijvers. Wie ook een eigen levensboek wil laten maken, of als schrijver aan de slag wil, kan contact opnemen met Thuishotel 0515-461234/info@thuishotel.nl